Om oss

EquiDal bildades i maj 2005 av makarna Anna Wessman Karlsson och Örjan Karlsson och verksamheten bedrivs på Annas familjegård "Svalungebyn 10, strax utanför Mellerud i Dalsland.

Sönderna Filip och Alexander hjälper till på gården och delar intresset för avel och åker med på ett par större tävlingar per år.

Både Filip och Alexander har båda ridit några år på ponny men passionen för bollar har alltid varit större och ridhjälmen byttes strax ut mot fotbollsskor och pingisrack.
Filip tävlade till och med några gånger på sin ponny medan Alexander helst inte ville att någon skulle se honom så det blev sena kvällar när alla andra gått hem.
Båda hade talang så lite synd att ingen ville fortsätta...

Filip gör istället en elitsatsning på pingis och 2014 flyttade han till Helsingborg för att gå bordtennisgymnasium. Det är så roligt att följa hans utveckling men samtidigt trist att det är så långt emellan oss.

Lillebror Alexander är också duktig på pingis och spelade sitt första SM 2015. Han funderar dock på om tiden räcker till både pingis och fotboll så kanske han måste välja vilket dom är roligast snart.

Det är skönt att dom har sina egna intressen men det kan vara svårt att få ihop livspusslet ibland. Tur att Örjan är bra på att köra bil och ställer upp i alla väder!

EquiDal drivs på tidiga mornar, sena kvällar och helger eftersom vi båda har heltidsarbeten på dagtid. Anna arbetar som personal- och kvalitetsansvarig på Mim Construction AB som är ett verkstadsföretag som tillverkar krocksäkra lastgaller och hundburar för personbilar och lätta lastbilar. Örjan är ekonomiassistent på Roy Andersson Bilbolaget AB i Bäckefors som säljer bland annat Hyundai, Subaru, Mercedes bilar.

 

 

 

 

Här kommer den långa berättelsen om hur det begav sig...

Morfar Briger Mellegård och hans fru Vendela köpte gården Svalungebyn 10 och flyttade från Västgötaslätten (Tråvad) år 1923.
Birger var bland annat framgångsrik uppfödare av Nordsvenska brukshästar och det fanns flera avelsdiplom på väggen i hemmet.
Morfar var lugnet själv och mycket noga med sina djur.
Han berättade om en gång då han var i Mellerud för att lämna mjölk på mejeriet och alla hästarna blev skrämda av någon anledning och skenade Mejerigatgan ner och kalabalik uppstod. Morfar skrek "Sulejka!" efter sin häst som då tvärstannade och vände tillbaka till morfar som kunde fånga in henne.
Kan förstå att han var mäkta stolt över detta!

När det var dags att gå i pension 1978 tog Annas mor och far, Marianne och Lars Wessman, över verksamheten men eftersom båda arbetade heltid på Landstinget i Vänersborg bedrevs verksamheten på kvällar, nätter och helger som sk. "månskensbönder".

En fjording köptes in för att köra i skogen och bruka marken med... ganska omodernt kan man tycka och jag antar att det var med för att det var idylliskt?

Denna fjording, som för övrigt hette Linda, var starten på Annas ryttarkarriär.
Varje år skulle hon ridas till betäckning hos byns hingsthållare och med föl kom behovet av någon som utbildade och visade dem på årliga premieringar så att de kunde säljas vidare.

Önskan om en egen häst växte sig allt starkare och till slut gav  mina kära föräldrar med sig och vi åkte på sk. "Livdjursauktion" på Scan Väst i Uddevalla för att, vad jag trodde, köpa en ponny till mig.

Med oss hem fick vi en förvuxen New Forest ponny vid namn Sunset. Helt outbildad och envis som synden!
(men hon var billig...)

Många avfallningar senare var hon så pass ridbar att även hon kunde tas till den godkända hingsten Burma Willton som stod hos familjen Frölin, Rearsbyn i Mellerud.

Den första ponnyn döptes till SunAnna - originellt eller hur?! - och blev min första tävlingsponny.
Nästan varje gång hade hon en eller två blågula rosetter med sig hem!
Tyvärr växte jag snabbt och redan som 13-åring var det dags att byta till stor häst.

Än en gång begav vi oss till Scan Väst och denna gången kom vi hem med en maskäten 2-åring  vid namn Första Maj.
Vilken tiger!

Hon blev mor till många fina föl...

 

 


anna 230x289
Anna Wessman

Kontakta

  • Svalungebyn 10
  • 464 92 Mellerud
  • 0530-420 20
  • 070-65 94 055
Copyright © 2015 Equidal